Głównym celem przyprawiania ogórków jest wzmocnienie ich smaku. Istnieją dwa podstawowe sposoby, aby to osiągnąć: kiszenie i marynowanie. Oto kilka najlepszych sposobów przyprawiania ogórków dla każdej z tych metod.
Marynowanie
Marynowanie ogórków sprawia, że smakują one o wiele bardziej jak ogórki kiszone niż tradycyjne plasterki ogórków. Dzieje się tak dlatego, że większość tradycyjnych marynat składa się z octu, cukru i przypraw, które są również składnikami tradycyjnej solanki do kiszenia. Marynowane ogórki będą dość kwaśne, więc nie próbuj używać słonej lub pikantnej marynaty – całkowicie stracisz subtelność smaku ogórków. Z tego powodu najlepiej używać łagodniejszych octów, takich jak ocet ryżowy lub biały ocet winny. Cytrusowe składniki, takie jak sok z cytryny lub pomarańczy, również mogą się sprawdzić, jeśli chcesz nadać marynacie nieco cierpkości. Jednym ze sposobów na uniknięcie użycia nieco większej ilości soli jest dodanie do marynaty cukru lub miodu – pozwoli to na utrzymanie niskiej ilości soli, a jednocześnie sprawi, że marynowane ogórki będą miały wystarczająco słodki smak. Warto wypróbować szczególnie podczas domowych przyjęć! Więcej przepisów znajdziesz na stronie https://dobredomowe.pl/ .